Alcohol i embaràs

Abril 15, 2015
por Anna Serra

Avui farem una ressenya sobre l’ús i abús de l’alcohol durant l’embaràs. Però primer... posem-nos en situació.

Ha hagut un fort increment de consum d’alcohol en la població femenina del nostre país els últims anys. Un de tants estudis presentats pel Institut Espanyol de la Dona (IEM) estima que a Espanya existeixen 850.000 dones que beuen de manera abusiva (l’equivalent d’un litre de vi diari), xifra que representa el 5% de les dones espanyoles.

La franja d’edat amb el consum més alt es situa entre els 14 i els 24 anys, superant al percentatge d’homes de la mateixa franja.

L’alcoholisme durant la gestació produeix una sèrie d’anomalies que donen lloc a la Síndrome d’Alcoholisme Fetal (SAF), descrit per primera vegada per Lemoine et Cols. Per altra part, quan es tracta d’un consum moderat, condueix a l’aparició de trastorns en el desenvolupament neurològic del xiquet.

El període més crític i de més sensibilitat és el primer trimestre d’embaràs, encara que hi ha estudis que demostren que l’alcohol exerceix el seu efecte tòxic durant tota la gestació. Per la seua fisiologia, el fetus es veu exposat a uns nivells d’alcoholèmia igual als de la mare, però, com que el seu metabolisme és molt més lent, el fetus es trobaria exposat durant més temps.

En aquest estat d’embaràs, podem trobar tant les complicacions directes de l’alcohol sobre la mare, que podem trobar en qualsevol altra persona alcohòlica, les que afecten al curs de l’embaràs i les que es produeixen directament sobre el fetus, on destaca la Síndrome Alcohòlica Fetal, que tot seguit descriurem.

Pel que fa a la mare alcohòlica crònica, es pot produir, de manera aguda, una síndrome d’abstinència a l’alcohol, la manifestació més greu de la qual és l’anomenat “Delirium Tremens”, que es descriu com una sèrie de síndromes associades: febre, malestar general, incoordinació, tremolors, alteracions electrolítiques, trastorns de la son, desorientació, al·lucinacions... i que pot produir la mort en el 15% dels casos.

Les convulsions per abstinència alcohòlica comencen les 12-48h següents a la supressió.

Passant als efectes que provoca sobre la gestació, poden aparèixer hemorràgies de primer i tercer trimestre, l’avortament i el despreniment de la placenta. Pel que fa a la relació entre el consum d’alcohol i la possibilitat de tenir un part prematur, no hi ha un acord al respecte. Antigament s’utilitzava l’alcohol com a agent tocolític (per inhibir les contraccions), però apareixien bastants complicacions a nivell del fetus, augmentant, entre d’altres, la mortalitat neonatal.

Passem ara a la Síndrome Alcohòlica Fetal (SAF). Es calcula que la presenten, a nivell mundial, 1,9 de cada 1000 nascuts vius. La teratogenicitat, és a dir, la capacitat de produir defectes físics en el fetus és dosi-depenent. Pot aparèixer de manera completa o incompleta, però considerem el diagnòstic de certesa quan apareixen trastorns a cadascuna de les tres categories implicades:

  • Retràs de creixement (abans o després del naixement). Aquest és el signe més constant. No es corregeix amb una adequada nutrició del xiquet.
  • Disfunció del sistema nerviós central, que inclou retard mental, anomalies en la marxa, la manera de moure’s, en la mobilitat, alteracions de conducta...
  • Dismorfisme craneofacial: cap xicotet, ulls xicotets, i altres alteracions en la fascies.

A més a més, als 6-12 dies després del part, o fins i tot d’1 a 2 hores després de l’expulsiu, el nounat pot presentar una síndrome d’abstinència. Aquesta inclou símptomes com la irritabilitat, vòmits, convulsions...

Ens hem de mentalitzar, quan el metge ens pregunta si bevem, i diem “el normal”, que la escala de normalitat és molt variable entre persones. El més recomanable és, en les persones que estan buscant un embaràs (la parella, tant el home com la dona) o les dones que s’acaben d’adonar que estan embarassades, que abandonen l’hàbit alcohòlic en aquest moment. I si són persones amb hàbit alcohòlic molt freqüent, posar-se en mans d’un metge per deixar-ho abans de l’embaràs, i complemente el molt possible estat carencial de determinades vitamines que es veuen alterades pel consum abusiu d’alcohol.

Deja tus comentarios

Enviar un comentario como invitado

0
terminos y condiciones.

Comentarios