Alimentació a l'embaràs

Septiembre 29, 2015
por Anna Serra

Aprofitant l’avinentesa de que sembla que estem patint un un "baby boom" als Lluïsos, i després de sentir mil preguntes, anem a parlar de les coses que s’han de tenir en conter durant l’embaràs pel que fa a l’alimentació.

Segur que heu sentit a alguna embarassada que no pot menjar certes coses, però per què?

Durant l’embaràs es pot menjar pràcticament de tot, evitant aliments que poden perjudicar el fetus i elegint aliments saludables per mantenir un pes correcte i ajudar al creixement del nonat. Malgrat això, algunes dones al no estar immunitzades a algunes malalties, perilloses per el bebè, han d’evitar alguns aliments durant la gestació. Per conèixer aquesta immunitat, durant el primer trimestre de gestació es realitzen de rutina algunes anàlisis per conèixer aquesta immunitat. Tampoc us heu d’obsessionar , només conèixer quins aliments són i tenir-los en compte.

Les més importants i més ens afecten són:

TOXOPLASMA

La toxoplasmosi és una infecció molt prevalent en el nostre medi (entre el 20 i el 50% de la població segons els estudis), encara que generalment és assimptomàtica. Només si una gestant s’infecta per primera vegada durant l’embaràs el fetus pot adquirir una infecció congènita, provocant avortaments, malformacions o diferents complicacions. A la primera analítica que es realitza per el control de l’embaràs es comprova la immunitat.

Si la embarassada no és immune haurà d’anar en compte en este paràsit. El toxoplasma mor amb la calor, al cuinar els aliments. La prevenció la basem en: cuinar bé els aliments i rentar bé els que anem a menjar crus. Rentar bé les fruites i verdures que mengem crues i sense pelar: enciam, tomaca, freses, pomes…. Especialment les que es troben en contacte en terra (carlota, per exemple). Quan rentem aquest tipus d’aliments podem rentar-les amb aigua amb un producte especial per a rentar vegetals, o ja que l’aigua de l’aixeta està clorada, podem rentar bé i treure tota la terra i després deixar-les en remull en aquesta aigua uns cinc minuts. La verdura envasada en bosses ja pre-rentada normalment ja passa uns estrictes processos de neteja i es pot menjar directament de la bossa.

Hem de cuinar bé la carn: res de carn “al punt” o poc feta. Com ja hem dit, la calor mata el toxoplasma. Els embotits de carn crus no es deuen prendre si no has passat el toxoplasma: pernil salat, xorís, fuet (ni tan sols el fuet de gall d’indi que he sentit a algunes mamàs; no deixa de ser carn sense cuinar). El que si es pot prendre són embotits cuinats: pernil dolç, embotit de pit de pollastre o pit de gall d’indi…. Els embotits crus sí que podem menjar-nos-els si els cuinem abans (passem per la paella el pernil salat o cuinem xorís per fer unes llentíes, per exemple). Beure aigua mineral embotellada o de l’aixeta clorada. No beure de fonts naturals o sense clorar (no només pel toxoplasma, també perquè pot donar gastroenteritis). I, sobre tot, rentar-se bé les mans i els utensilis que hem utilitzat després de manipular qualsevol d’aquests aliments crus (sobretot la carn crua).

LISTERIA

La listeriosi és una malaltia bacteriana. Com la toxoplasmosi, pot afectar el bebè si la patim estant embarassades. És molt poc comuna però amb la baixada de defenses que es produeix durant l’embaràs les embarassades hi estan més exposades. Normalment es trasmet pels aliments, per això hem de seguir unes directrius: Evitar menjar formatge o altres lactis fets amb llet crua (no pasteuritzada) no envasats. Mantindre estable la temperatura de la nevera i escalfar de nou les sobres. La listeria pot re-infectar un aliment encara que ja haja estat cuinat. Hem de mantenir la cadena del fred. I, de nou, cuinar bé carns i peixos.

SALMONELLA

La salmonella és un bacteri que es troba en molts aliments, especialment als ous. Provoca la salmonelosi, que pot complicar l’embaràs perquè provoca fortes diarrees i deshidratació. Per evitar-la no hem de menjar carn poc cuinada ni lactis no pasteuritzats, prohibit menjar ous poc cuinats i sobretot no netejar la closca dels ous abans de cuinar-los, ja que podem arrastar la salmonella a l’interior de l’ou. Evitar maionesa o all i oli casolà fets amb ous crus.

ANISAKIS

L’anisakis és un cuc que es troba freqüentment als peixos i que es mor al cuinar-los o congelar-los a temperatures molt baixes (-20ºC, és a dir, en el congelador de casa no moren tots). Deuriem evitar menjar peix fresc cru: aladroc, anxoves… Excepcions: boquerons, anxoves i altres peixos envasats, passen uns processos de conservació que maten l’anisakis. Evitar conserves casolanes. El cas del sushi és controvertit: en principi segons la legislació espanyola al respecte, el peix que es serveix als restaurants japonesos ha de passar uns controls molt estrictes, per el qual haurien d’estar lliures d’anisakis… però si aneu a un japonès que siga de confiança i sempre menjar aquest tipus d’aliment amb moderació.

En definitiva, seguir aquestes directrius, però si teniu algun dubte concret, consulteu-ho a la vostra llevadora o al vostre tocòleg o tocòloga. El més important es tindre una dieta sana, variada i equilibrada, sense excessos.

De tota manera l’embaràs no és un període de la vida per provar coses noves: si no heu menjat mai algun tipus d’aliment ja el provareu quan haja nascut el nadó.

Deja tus comentarios

Enviar un comentario como invitado

0
terminos y condiciones.

Comentarios